Minimalizm w kuchni – jak przechowywać jedzenie, by nic się nie zmarnowało?
Nie chcesz ciągle wyrzucać popsutego jedzenia? Chcesz ochronić żywność przed pleśnią, bakteriami lub po prostu szukasz sposobu na wydłużenie jej świeżości? Oto kilka ciekawych porad, które być może pomogą Ci rozwiązać ten problem!
Pudełek nigdy dość – przedłuż świeżość swoich produktów
W swojej kuchni bez wątpienia warto mieć do dyspozycji różnego rodzaju pudełka, dzięki którym można znacznie wydłużyć przydatność swojej żywności. Niezależnie od typu produktu takie opakowania będą świetnym pomysłem. Warto jednak zwrócić uwagę na ich charakterystykę. Mogą one bowiem różnić się materiałem, z którego są wykonane, sposobem zamykania, odpornością, a także – rzecz jasna – wielkością.
Dla przykładu plastikowe pojemniki świetnie sprawdzą się do przechowywania produktów sypkich, takich jak płatki śniadaniowe, kasze, suszone owoce, ryż, makarony itd. Nie będą miały problemów z niskimi temperaturami w lodówce czy zamrażarce, a niektóre modele można nawet podgrzewać w mikrofali. Z tego też względu mogą one sprawdzić się do odgrzewania przygotowanych już wcześniej dań.
Szklane pudełka są rozwiązaniem bardziej ekologicznym, a także bardziej uniwersalnym. Szkło nie przepuszcza zapachu, cechuje się wysoką wytrzymałością pod kątem temperatury, a także można je myć w zmywarce. Dostępne są również pojemniki ceramiczne, metalowe i drewniane, które mogą przydać się do konkretnych typów jedzenia, np. ciastka, kawa, herbata, orzechy czy pieczywo. Pudełek jednak nigdy dość – nie tylko przedłużą one świeżość Twojej żywności, ale przy okazji pomogą okiełznać kuchenny chaos.
Korzystanie z zamrażarki – jak skutecznie mrozić produkty?
Wydajne zamrażarki, których przykłady możesz odkryć chociażby na stronie https://www.euro.com.pl/zamrazarki,rodzaj!zamrazarka-szufladowa.bhtml, pozwalają przechowywać żywność przez dni, tygodnie, a nawet miesiące. Wiele oczywiście zależy od jej typu. Jakie są jednak zasady trzymania jedzenia przez długi czas w bardzo niskiej temperaturze?
Przede wszystkim warto pamiętać, że niemal żadne pożywienie nie powinno być trzymane w zamrażarce dłużej niż 12 miesięcy. Oczywiście niektóre produkty muszą zostać użyte jeszcze wcześniej. Dla przykładu gotowane mięso czy wędliny mogą być mrożone maksymalnie przez 2-3 miesiące, chude ryby czy chleb przez pół roku, natomiast owoce – nawet 10-12 miesięcy. Warto zawczasu sprawdzić, jak długo możesz mrozić poszczególne produkty.
Jak w zdrowy i bezpieczny sposób mrozić jedzenie? Przede wszystkim przed włożeniem jedzenia do zamrażarki powinno ono osiągnąć temperaturę pokojową. Jeśli chowasz produkty, które mogą się ze sobą skleić (np. pierogi, makarony czy ciasta), przedziel je papierem czy pergaminem lub rozdziel je woreczkami. Pakowanie we wspomniane worki czy pudełka zwiększy zresztą higienę samego przechowywania.
Pamiętaj, by nie przeładowywać zamrażarki – dzięki temu zapewnisz odpowiednią cyrkulację powietrza w jej wnętrzu, a to pomoże utrzymać właściwą temperaturę. Jeśli natomiast masz zamiar sięgnąć po zamrożone jedzenie, użyj do od razu po rozmrożeniu. Nigdy nie zamrażaj żywności drugi raz – to idealna pożywka dla bakterii. Może to prowadzić nie tylko do zepsucia się jedzenia, ale także do poważnych chorób pokarmowych po jego spożyciu.
Jak przechowywać owoce i warzywa?
W kuchni jedną z największych trudności jest odpowiednie przechowywanie warzyw i owoców, by zachowywały świeżość na długi czas. Owszem, nie każdy produkt posiada specjalne wymagania – można wyróżnić chociażby niewybredne ziemniaki czy równie wytrzymałą cebulę. Co jednak w przypadku jedzenia, które szybko może zacząć pleśnieć?
Wiele warzyw i owoców warto przechowywać w lodówce, w specjalnie przystosowanych w tym celu szufladkach. Niektóre produkty powinny tam lądować natychmiast, inne zaś dopiero po przekrojeniu. Takie szuflady powinny być suche i czyste, można również zainwestować w specjalne maty blokujące rozwój pleśnie i bakterii.
Warto wspomnieć też o żywności, która niezbyt lubi się z lodówką. Cytryny, banany, jabłka czy awokado lepiej przechowywać w koszach lub w półmiskach. To samo dotyczy warzyw, które nie lubią wilgoci, np. ziemniaków, czosnku czy cebuli. Do lodówki w swojej domyślnej formie nie trzeba również pakować cukinii, ogórka, pomidorów i innych warzyw, które w znacznej większości składają się z wody. Przekrojony pomidor czy ogórek zdecydowanie można już jednak włożyć do lodówki, by przedłużyć świeżość.